Connect with us

Kilátó

Több ezren vettek részt Romániában a Szent András-napi zarándoklaton

Jézus feltámadása és a Szentlélek alászállása után András feladata Scytia kereszténységre való áttérítése volt.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

A rendkívül barátságtalan időjárás és a fertőzésveszély ellenére az idén is több ezren vettek részt Romániában kedden a Szent András-napi zarándoklaton, amelyet hagyományosan a Konstanca megyei Ion Corvin község határában található Szent András-barlangnál – az apostol kolostorrá alakított egykori állítólagos szálláshelyén – rendez a dobrudzsai megyéket magában foglaló tomisi ortodox érsekség.

A Digi 24 hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint a térségen áthaladó országúton megbénult a forgalom az út oldalán leparkolt autók miatt. A zarándokok pedig az utolsó öt kilométert gyalog tették meg a havasesőben, hogy részt vehessenek a Teodosie érsek által bemutatott szertartáson, megérinthessék a szentnek tulajdonított ereklyéket és felvehessék a közös kanállal osztott áldást.

Miután tavaly a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése idején a tomisi érsekség a hatósági tiltás ellenére is megszervezte a zarándoklatot, az idén a Konstanca megyei prefektus már nem próbálta korlátozni a zarándokok mozgását, a más településekről érkezők helyszínre jutását, csak távolságtartási szabályokat írt elő, és elrendelte, hogy időnkét fertőtlenítsék azokat a felületeket, amelyeket sokan érintenek meg.

Kedden az ország védőszentjeként tisztelt Szent András napját ünneplik Romániában, amelyet 2012-ben nyilvánított hivatalos munkaszüneti nappá a bukaresti parlament.

Szent András, Románia védőszentjének napja speciális ünnep, ugyanis András volt az első apostol, aki hirdette az evangéliumot a géta-dákok körében, Scytia tartományban, a mai Dobrudzsa területén hírdette. Azt tartják róla, hogy eredetileg Keresztelő Szent János tanítványa volt, majd Jézus első apostola lett.

Jézus feltámadása és a Szentlélek alászállása után András feladata Scytia kereszténységre való áttérítése volt.

A dák-római folytonosságot hirdető, Romániában hivatalossá vált eredetelmélet szerint a románok a térséget az ókorban benépesítő dákok, valamint a provinciát több mint másfél évszázadig megszálló rómaiak leszármazottai, a román nép pedig a keresztény tanok elterjedésének időszakában alakult ki. A román történelemkönyvek szerint a román nép eleve “keresztényként született”, és kétezer éve él a – Dunától északra fekvő – jelenlegi területén.

Az egyik legszebb hagyomány, amely ehhez az ünnephez kötődik, a búzacsíráztatás a ház ablakában, mint a következő év előrejelzésének egyik módszere. A hagyomány szerint a család mindegyik tagjának el kell vetnie a maga búzáját egy edénybe, és az, hogy mekkorát nőtt a búza Újév Napjáig, megmutatja, hogy milyen szerencse és egészség vár az illető családtagra az új esztendőben. Az öregek szerint a kinőtt búza állapota jelzi a következő év termésének minőségét is: a szép búza gazdag termést ígér.

Forrás: MTI/Szegedi Roman Kulturalis Intezet

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP