Connect with us

Jut eszembe

Több mint kétszáz viharos káresethez riasztották tegnap a tűzoltókat

Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
64 / 100

Hétfőn a viharos szél miatt 241 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentés Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest és Komárom-Esztergom megyéből érkezett, de a fővárosban is a szokásosnál többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

Hétfőn kora délután érte el Győr-Moson-Sopron megyét a viharos szél, ötvenöt esetben riasztották megyeszerte a tűzoltókat a szél okozta károkhoz. Legtöbbször kidőlt fákhoz, lehasadt ágakhoz riasztották az egységeket.

Győrben két helyen leszakadt jelzőlámpa miatt vonultak, több településen a leszakadó ágak villanyvezetéket szakítottak le, tetők bádoglemezeit, cserepeket is meglazította a szél. Az 1-es számú főút győri szakaszán egy személyautó, a mosonmagyaróvári szakaszon egy teherautó hajtott egy-egy útra dőlt fának.

A fővárosi tűzoltókat ötvenhat helyszínre riasztották

Huszon-kilenc esetben kidőlt fákat kellett eltávolítani, míg huszonhét helyszínen épületben tett kárt a viharos szél. Budapest tizennegyedik kerületében, az Öv utcában egy nagy méretű fa úttestre dőlt, akadályozva a forgalmat.

Kispesten, a Deák Ferenc utcában azért kérték a tűzoltók segítségét, mert egy tízméteres faág letört és két járművet megrongált. A tizenkilencedik kerületi Kasza János utcában egy használaton kívüli épület tetejét bontotta meg a szél, a huszadik kerületi Bíró Mihály utcában pedig egy áruházét.

Pest megyében negyvenkét esetben vonultak a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes egységek, jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak, megtépázott tetők, és megsérült kémények maitt.

Cegléden, a Bürgeház dűlőn egy csarnoképület tetőablakát a szél kihajtotta, félig leszakította, nagy értékű gépeket veszélyeztetett. A ceglédi hivatásos tűzoltók kötélbiztosítás mellett rögzítették az ablakokat.

Tahitótfalun, a Szentendrei úton egy családi ház kéményét ledöntötte a vihar, Bugyin, az Ürbő pusztán pedig egy ház garázsának tetejét emelte le a szél.

Az 51-es főúton, Áporkánál egy fa egy személyautó elé dőlt, ezért a gépjármű lesodródott az útról. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépjárművet, majd a forgalmi akadályt megszüntették. .

Fákat csavart ki az erős szél tegnap Fejér megyében

A tűzoltókat rövid idő alatt több mint húsz helyszínre riasztották. A 7-es főúton, Kápolnásnyéknél egy teherautó ponyvás pótkocsiját borította fel a szél. Sárosdon egy vályogház fala repedt meg, ezért az épület három lakójának az önkormányzat biztosított szállást.

Tizenkilenc bejelentés érkezett a katasztrófavédelem Bács-Kiskun megyei műveletirányítási központjába

A megye több pontján a szél fákat csavart ki, nagy méretű faágakat szakított le, amelyek úttestre, illetve egy esetben autóra dőltek. A tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el a veszélyt jelentő fákat.

Jászfényszarun egy távközlési kábelt szakított el a vihar

Törökszentmiklóson egy felújítás alatt lévő iskola állványzatának faborítását, Jászberényben pedig egy négyemeletes társasház gyűjtőkéményének lemezfedését bontotta meg a szél.

Heves megyében egy-egy, csaknem nyolc méteres fa dőlt az úttestre Tiszanána és Kömlő, valamint Besenyőtelek és Kömlő között, illetve Tarnazsadányban, a Dózsa György úton.

Két helyen is az úttestre dőlt fák akadályozták a forgalmat Csongrád-Csanád megyében

Bordánynál és Kisteleknél kellett beavatkozniuk a ruzsai és a kisteleki katasztrófavédelmi őrs egységeinek. A tűzoltók motoros láncfűrésszel rövid idő alatt felszámolták a károkat.

Zala megye: Tíz méter magas diófa dőlt az úttestre a 7353-as úton, Zalaszentgrót közelében. A tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el. Nem sokkal később úttestre esett egy nyolc méter hosszú faág a 7359-es úton, Batyk közelében.

Nógrádmegyerben, a Petőfi utcában a viharos szél megbontotta egy családi ház tetőszerkezetét, a meglazult lemezek veszélyeztették a gyalogos forgalmat.

A viharos szél egy fát kicsavart és az úttestre döntött Hugyag határában hétfő délután. A kidőlt fa veszélyeztette a járműforgalmat. A szécsényi hivatásos tűzoltók a láncfűrész segítségével feldarabolták, a forgalmi akadályt megszüntették. Ezzel egy időben Romhány határában is fát döntött az úttestre a szél, ott a rétsági hivatásos tűzoltók távolították el az útról.

Harminc méteres fa dőlt közútra és buszmegállóra Újkérnél

A csepregi önkormányzati tűzoltók a fát motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd a buszmegállóról eltávolították. Az eset során nem sérült meg senki.

A viharos szélben fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak. 

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • La Strada SE – Őrmező SE, BLSZ, U19

  szombat, 24 szeptember  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – Brest Bretagne Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Győri Audi ETO KC – Metz Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Csehország – Portugália

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Spanyolország – Svájc

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

TOP