Connect with us

Kilátó

“Egy messzi, messzi galaxisban”- Új bolygó a galaxisunkon túlról

Ez a galaxis, nem az a galaxis, egy hatalmas ugrás a jövő mélyére!

Published

on

galaxis
Hirdetések

Az ember régi nagy vágya kitörni a galaxisunkból és ennek beteljesüléséhez csak egy apró kezdeti lépés a múlt század második felétől létező űrutazás.

Honnan hová?

Számos érvelés azt sugallja, hogy a külső galaxisoknak bolygórendszereket kell befogadniuk, de ezek észlelése a saját galaxisunkban jellemzően alkalmazott módszerekkel nem lehetséges. Egy másik megközelítés a fényes extragalaktikus röntgenforrások által kibocsátott röntgensugárzás időbeli viselkedésének tanulmányozása, ahol egy keringő bolygó átmenetileg blokkolná a röntgensugárzást, és rövid fogyatkozást okozna. Egy ilyen lehetséges eseményről számolunk be az M51-ULS-1 röntgen binárisban az M51 galaxisban. Ebben az esetben a lehetséges pályák elhelyezkedése összhangban van egy tömegátviteli binárishoz kötött bolygó túlélésével.

Korai még Leila hercegnőt, vagy Anakin Skywalkerkt várnod !

A bolygók mindenütt jelen vannak a Tejútrendszerben. Az ismert bolygók kialakulásának körülményei más galaxisokban is léteznek. Mindazonáltal minden külső galaxis olyan kis területet foglal el az égbolton, hogy a nagy előrevetített csillagsűrűség megnehezíti az egyes csillagok kellő részletességű tanulmányozását ahhoz, hogy akár radiális sebességmérésekkel, akár tranzitdetektálással észleljék a bolygók jeleit. Nagyjából 4800 exobolygót fedeztek fel eddig,( http://www.exoplanet.eu ).

Nem könnyű tanulmányozni az újdonsült a bolygót, mert ha minden igaz, hetven év múlva fog újra felbukkanni. Feltehetően nagysága megegyezhet a Szaturnuszéval – míg nem kerül sor az égitest igazolására, addig a tudósok sem tudnak egyértelmű következtetéseket levonni.

Hirdetések

Ezen közben Magyarországon….

HunOr, avagy Hungarian to Orbit

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements