Connect with us

Lépten-nyomon

Új megállóhely Akadémiaújtelepen

A Rákos – Gödöllő vasúti szakasz korszerűsítése mintegy 86 milliárd forintba került.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

Az Akadémiaújtelep megállóhely a 2018 tele óta kivitelezés alatt álló 80a. sz. Budapest – Hatvan vasútvonal, ezen belül is a „Rákos – Gödöllő vonalszakasz vasúti pályájának és a kapcsolódó létesítmények korszerűsítése” projekt részeként létesült.

Az új megállóhely a vasútvonal Budapest XVII. kerületében a Pesti út – 506. utca kereszteződésénél épült meg. A megállóhelyen két darab, 250 m hosszú, sk+55 cm magas peron létesült, amelyek közül az első a város felől közvetlenül megközelíthető szélső peron, a második pedig a második vágány és a vontatóvágány közötti szigetperon.

A szigetperon megközelítése a projekt keretében épült 4 méter nyílású vasbeton keretelemekből álló gyalogos aluljárón keresztül lehetséges. A peronokon 60 m hosszú perontetők épültek. Az akadálymentes közlekedés érdekében liftek létesültek, továbbá a hangos- és vizuális utastájékoztató rendszeren túl taktilis burkolati jelzések és Braille-írás segíti a tájékozódást.

A megállóhelyi liftek műszaki átadása még nem történt meg, így azok még a munkaterület részét képezik. Üzembe helyezésük várhatóan 2022 tavaszán történik meg.

Fotó: MÁV

A megállóhelyhez 23 férőhelyes P+R parkoló rendszert telepítettek, amelyből 2 a mozgáskorlátozottak parkolását szolgálja. A beruházás során B+R kerékpártárolókat is kialakítottak.

Horváth Tamás, Budapest XVII. kerületi polgármestere hozzátette: “Évtizedes álmunk valósult meg azzal, hogy most már Akadémiaújtelep is saját vasúti megállóval rendelkezik. Ez az újonnan átadott megálló nagyban hozzájárul Rákosmente közösségi közlekedésének fejlődéséhez. Bízom abban, hogy még több kerületi polgár veszi majd igénybe a vasutat, és így tehermentesíteni tudjuk Rákosmente forgalmát.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója kiemelte: “Tizenöt évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy Rákosmentén vasúti megállók kiépítéséről beszéljünk. Lehetetlennek tűnt, hogy színvonalasan, megbízható módon, korszerű vonatokkal lehessen bejárni Budapest központjába. Azonban ez az álmunk mára megvalósult, hiszen itt állva az akadémiaújtelepi megállóhely peronján ma átadhatjuk ezt, a rákosmenti lakosok életében óriási jelentőséggel bíró megállóhelyet. Magyarország Kormánya óriási erőfeszítéseket tesz a vasúti infrastruktúra fejlesztéséért annak érdekében, hogy a budapestiek és az agglomerációban élők közlekedése könyebb és környezetbarátabb legyen. Hiszen nincsen annál környezetbarátabb közlekedési mód, mint a villamosított vasúti közlekedés, ami erre a vonalra is jellemző. Mára ezen a vonalon alacsonypadlós motorvonatok, illetve emeletes, az utazó közönség igényeit maximálisan kielégítő légkondicionált, akadálymentesített vonatok közlekednek. Ennek az új megállóhelynek köszönhetően a 17. kerületi, Akadémiaújtelep térsége lényegében metró szinvonalú, a közúti közlekedéstől teljesen elválasztott, korszerű kötöttpályás kapcsolatot kap Budapest belvárosába, a Keleti pályaudvarhoz.

Fotó: NIF Zrt.

Dr. Kormányos László, a MÁV-START Zrt. szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese elmondta: “A 80a vonalon megvalósult infrastruktúra-beruházásnak köszönhetően több lépésben fejleszti szolgáltatásait a MÁV-START. 2020 októberétől óránként közlekednek az AGRIA InterRégió vonatok Budapest és Eger között, egy évvel ezelőtt bekerültek a menetrendbe a csúcsidei zónázó vonatok, illetve már hétvégén is félóránként indulnak a Keleti pályaudvar és Gödöllő között az S80-as vonatok. Hétfőtől, munkanapokon, a reggeli csúcsidőszakban a Hatvan-Gödöllő, és a Gödöllő-Budapest szakaszról is elmondható lesz, hogy a főváros irányába 20 percenként járnak a vonatok, hasonlóan más, nagyforgalmú budapesti elővárosi vasútvonalhoz. A vasúttársaság jövőbeni tervei közt szerepel az S76-os, jelenleg Rákosig közlekedő személyvonatok útvonalának péceli, illetve gödöllői meghosszabbítása, valamint a zónázó vonatok közlekedésének egész napra történő kiterjesztése.

Fotó: NIF Zrt.

A megállóhely létesítése a Rákos (kiz.) – Gödöllő (kiz.) vasúti szakasz korszerűsítésének során épült. A beruházás során 25,2 km-en átépült vasúti pálya mellett cél volt továbbá a 100-120 km/h pályasebesség és a 225 kN tengelyterhelés biztosítása. Az Akadémiaújtelep megállóhely építésén túl számos korszerűsítésen esett át Pécel és Isaszeg vasútállomás, Rákosliget, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoscsaba és Gödöllő Állami telepek megállóhely is.

Négy új különszintű közúti keresztezés létesült a Cinkotai úton, a Tarcsai úton, Pécelen és Isaszegen. Felújították a villamos felsővezetéki és a térvilágítási rendszert, valamint Gödöllő külterületén új villamos alállomás létesült.

Fotó: MÁV

A teljes Rákos – Hatvan vonalszakaszon új, korszerű biztosítóberendezést, valamint távközlési rendszert, új utastájékoztató rendszert, valamint új tűz- és vagyonvédelmi endszert telepítenek. A vonalszakaszon kiépül az ETCS2 vonatbefolyásoló rendszer.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában, európai uniós forrásból valósult meg.

A fejlesztés mintegy 86 milliárd forintba került.

Forrás: NIF Zrt.

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Marokkó – Spanyolország

  kedd, 6 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Fejér-B.Á.L. Veszprém - Tatran Presov, férfi kézilabda Európa-liga

  kedd, 6 december  17:00 DU. - 19:00 DU.

 • FTC-Telekom – Gyergyói HK

  kedd, 6 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Ferencváros-Valur Reykjavík, férfi kézilabda Európa-liga

  kedd, 6 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Portugália-Svájc

  kedd, 6 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • Alpla HC Hard-Balatonfüred, férfi kézilabda Európa-liga

  kedd, 6 december  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Pick Szeged – Lomze Industria Kielce, férfi kézilabda BL

  szerda, 7 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Orlen Wisla Plock

  csütörtök, 8 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Horvátország – Brazília

  péntek, 9 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Corona Brașov – SC Csíkszereda

  péntek, 9 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:00 DU. - 19:30 DU.

 • DVTK Jegesmedvék – DEAC

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Budapest JAHC – UTE

  péntek, 9 december  18:40 DU. - 20:40 DU.

 • A-Híd-VasasPlaket - FTC-Telekom, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 21:30 DU.

 • Hollandia – Argentína

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

TOP