Connect with us

Kilátó

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében idén 60 ezer vasúti utazási igazolványt oszt ki.

Published

on

Fotó: europa.eu
Hirdetések

Keddtől a 18 és 20 év közötti európai fiatalok újra pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre, az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében idén 60 ezer vasúti utazási igazolványt oszt ki.

A pályázatra a 2001. július 1-je és 2003. december 31. között született európai fiatalok jelentkezhetnek. Idén a 19 és 20 évesek is pályázhatnak, miután a tavalyi fordulókat a koronavírus okozta világjárvány miatt elhalasztották. Az ingyenes vasúti utazási igazolványra jelentkezni október 12-én déltől október 26-án délig lehet.

A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványaikat, egy legfeljebb 30 napos időszak alatt.

A bizottsági tájékoztatás szerint, mivel továbbra is bizonytalan a világjárvány alakulása, egy új mobil utazási igazolvány révén az EU minden utazónak rugalmas foglalási lehetőséget biztosít. Az indulási dátum egészen az indulás időpontjáig bármikor módosítható.

Hirdetések

A mobil utazási igazolványok egy évig érvényesek

A uniós bizottság azt tanácsolta az utazóknak, hogy tájékozódjanak az  utazási korlátozásokról.

A program egyik mentora Ujhelyi István, Európa parlamenti képviselő, aki még ennél is továbbmegy, szerinte a magyar kormány lehetne az első Európában, amelyik minden 18 évesnek megadja ezt a lehetőséget a szűk kör helyett.

Ujhelyi István válaszolt a Respublika kérdésére, hogy mennyibe kerülne ez a magyar költségvetés számára.

“Évente 9 milliárd forint lenne mindössze, ha minden – az abban évben 18 éves – fiatalnak adna az állam egy Interrail-bérletet. Ez azokhoz a luxuskiadásokhoz képest, amelyeket a mostani kormány finanszíroz, elenyésző mérték. Annál több szellemi/emberi haszna lenne viszont. Többször tettem már erre javaslatot a program mentoraként, de válaszra sem méltattak.”

– válaszolta Ujhelyi István.

Az utazási igazolványok 2022-ben használhatók fel

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak. A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program főként a vasúti utazást támogatja.

Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, illetve kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.

A Respublika információi szerint 1100 magyar 18 éves részesülhet ebből a kedvezményből, a fiatalok jól teszik, ha minél hamarabb pályáznak.

Forrás: Europa.eu/MTI

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements