Connect with us

Kilátó

Űrhajós kongresszus lesz Budapesten

Farkas Bertalan meghívására várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre.

Published

on

Franklin Chang-Diaz űrsétája. Fotó: ASE
Hirdetések
A Keleti pályaudvarra befut Moszkva felől a vonat, és egy ballonos hajol ki az ablakon, aki oda járt iskolába. Mikor észrevesz egy hordárt, kiabálni kezd neki:
- Hordár! Hordár! - a hordár odamegy, mire a férfi mondja neki. - Még hordár! Még hordár! A hordár odahívja még néhány kollégáját, de a férfi csak rázza a fejét és mondja. - Nem elég! Még hordár! Még hordár!
A hordárok gondolják, hogy itt valami zsíros munka lesz, az összes hordár odahívják a Keletiből. - Nem elég! Még hordár! Sok hordár!
Elhívják a Nyugatiból és a Déliből is a hordárokat, sőt még Ferihegyről is mindet. Mikor már több száz hordár tolong a vonatnál, a férfi elégedetten tekint körbe, és elkiáltja magát:
- Budapesti hordárok! Hozom nektek a moszkvai hordárok üdvözletét!...

Ez a vicc jutott eszembe, amikor megtudtam, hogy Farkas Bertalan meghívására várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers – ASE) 33. kongresszusára.

A Szövetség jelenlegi elnöke az az orosz Oleg Kotov, aki a századik orosz űrhajósként több mint fél évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrmisszó során két űrsétát is megtett, emellett társa volt az egyik első űrturistának, a magyar származású Charles Simonyinak is.

A november 1-5. között tartó rendezvény jelentős lépés az űrkutatás népszerűsítése, és az abban egyre jelentősebb szerepet vállaló magyar egyetemek, kutatóintézetek, vállalkozások számára.

A rendezvényt 1986-ban is Budapesten tartották, és azóta többek között Washington, Peking, Moszkva, Tokió is helyszíne volt.

Hirdetések

A közlemény kiemelte, hogy Magyarország erőn felül teljesít az űrkutatásban, a közelmúltban több belföldi fejlesztésű űrtechnikai eszköz szerzett nemzetközi elismerést. 

A 2020-ra tervezett kongresszus a járvány miatt került át idén őszre. A vendégek szakmai és ismeretterjesztő programokon vesznek majd részt, mindenszentek napján fát avatnak az elhunyt űrhajósok emlékére a budapesti Városligetben, majd ellátogatnak több vidéki városba, ahol az űrkutatás iránt érdeklődőkkel találkoznak.

A programokról a rendezvény honlapja tájékoztat.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: HunOr, avagy Hungarian to Orbit - Respublika

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements