Connect with us

Voks 2022

Vajda Zoltán legyőzte Szatmáryt, maradt a Fidesz kétharmad. Újraszámlálást követel a Mi Hazánk

Vajda Zoltán végül 25 080 szavazattal, 468 voks különbséggel nyert Szatmáry Kristóf előtt.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
66 / 100

Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását, minden egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a 106 egyéni választókerületből 87-ben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyert, 19-ben a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetség jelöltje szerzett mandátumot.

Országos listáról a Fidesz-KDNP 48, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetség 38, a Mi Hazánk Mozgalom 6 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egy kedvezményes mandátumhoz jutott.

A 199 fős Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 135, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd szövetségnek 57, a Mi Hazánknak 6, a német önkormányzatnak 1 képviselője lesz.

A múlt vasárnapi “álláshoz” képest az “utazó” szavazatok egyetlen választókerületben, a XVI. kerületi székhelyű budapesti 13-asban változtattak az élen: itt az ellenzéki összefogás jelöltjeként Vajda Zoltán megelőzte Szatmáry Kristófot, a kormánypártok jelöltjét.

A pénteki állás szerint még 136 mandátuma volt a kormányerőknek, szombaton azonban megszámolták a külképviseleteken leadott voksokat, így a listás voksok alapján egy helyet “ad át” a kormánypárt az ellenzéki erőknek, a budapesti XVI. kerületben pedig a fideszes Szatmáry Kristóf helyett az Egységben Magyarországért jelöltje, Vajda Zoltán szerzett mandátumot – írja a részletes adatok áttekintése után a 444.hu.

Korábban 38 vokssal többje volt a budapesti oevk-ban a kormányerők jelöltjének, ez az arány több száz szavazatos előnnyé fordult ellenzéki oldalon szombatra. Vajda Zoltán végül 25 080 szavazattal, 468 voks különbséggel nyert Szatmáry Kristóf előtt.

A Fidesz jelöltje elismerte vereségét és gratulált ellenfelének

Vajda Zoltán

Vajda Zoltán élőben mondott köszönetet kampánycsapata valamennyi tagjának, ígéretet tett arra, hogy a jövőben is ellenőrizni fogja a XVI. kerületi fideszes polgármester tevékenységét. Vajda megígérte, hogy valamennyi képviselőtestületi ülésen jelen lesz. Az ellenzéki politikus parlamenti mandátumát felveszi, tiszteletdíjának egy részéből minden hónapban a választókerüléteben tevékenykedő civil csoportokat fogja támogatni.

A 18 budapesti választókerületből (oevk) így 17-et nyert az ellenzéki szövetség. A XVII. kerület maradt az eddigi fideszes győztesé. Április 3-án négy, korábban fideszes oevk jutott ellenzéki “kézre”. Vidéken 88 választókerületből viszont 86-ot a kormánypártok “vittek”, Pécsett és Szegeden maradt egy-egy ellenzéki “bástya”.

A pártlistán a külképviseleteken leadott szavazatok előbb egy mandátummal gazdagították az Egységben Magyarországért listáját a Fidesz kárára, majd a kormánypártok visszakapták ezt a mandátumot és a pártlistán időközben 5,88 %-ra csökkent Mi Hazánk bukott el egy parlamenti helyet.

Márki-Zay Péter posztja

A Facebookon Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök rövid üzenetet tett közzé a levélszavazatok összesítése után, arra utalva, hogy Hódmezővásárhelyen belül többségbe került Lázár János fideszes indulóval szemben.

A 49. szavazókörbe keverték be a levélszavazatokat és a külképviseleteken leadott voksokat. Így ezt a szavazókört 1043 – 595-re nyerte meg Márki-Zay.

Hódmezővásárhelyen végül MZP 12 725 vokssal nyert a 12 539 szavazatot gyűjtő Lázá Jánossal szemben.

A körzet egészében – a környező falvakban leadott szavazatokkal együtt – azonban maradt Lázár János gyözelme.

A múlt vasárnapi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy az a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, másik magyarországi településen vagy külképviseleten adja le voksát. Mivel ezek a választók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, voksaikat el kellett juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. A voksokat tartalmazó urnákat előbb az NVI-be szállították, ahol a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították.

A nem Magyarország területén tartózkodó választók a 145 külképviselet egyikén adják le szavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a voksokat csütörtök délutánig Magyarországra szállították, és az NVI ezeket is szétválogatta, ugyancsak egyéni választókerületek szerint.

Ezután az NVI-nél valamennyi választókerület esetében összecsomagolták és szállítódobozokba helyezték az “utazó szavazatokat”, amiket péntektől vehettek át az egyéni választókerületi választási irodák, hogy a saját választókerületükbe vigyék. Itt belekeverték egy korábban kijelölt szavazókör voksai közé – amelyeket nem összesítettek múlt vasárnap éjjel -, és együtt számolták meg a voksokat, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

A szavazatszámláló bizottságok ezt követően állapították meg a parlamenti választás szavazóköri eredményét, amelyet a www.valasztas.hu oldalon közzétett a Nemzeti Választási Iroda.

Amikor valamennyi szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét.

A parlamenti választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke (k) beszél, mögötte Szabadi István pártigazgató, Pakusza Zoltán alelnök, Dúró Dóra elnökhelyettes, Apáti István független országgyűlési képviselő, Novák Előd alelnök és Dócs Dávid alelnök (b-j) a párt választási eredményváró rendezvényén, a Budapest Kongresszusi Központban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Újraszámlálást követel a Mi Hazánk az elvett mandátum miatt

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke által aláírt közlemény szerint a szavazatok 99 százalékának megszámlálásakor még mindig hét parlamenti mandátuma volt a pártnak.

“De ahogy a külhoni voksokat kezdték összesíteni, rohamosan csökkenni kezdett a Mi Hazánk százalékos eredménye, és egy egyéni választókerületben történt, csupán néhány szavazaton múló fordítás miatt is nőtt a Fidesz listájára érkező töredékszavazatok aránya” – áll a szövegben.

Mindössze 48 szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot,

amely a Fideszhez került, így a kormánypárt biztos kétharmaddal rendelkezhet a következő ciklusban – írta Toroczkai László.

Jelen állás szerint a párt alelnöke, Pakusza Zoltán marad így parlamenti mandátum nélkül.

“Tekintettel arra, hogy Marosvásárhelyen egy zsáknyi, félig megsemmisített szavazólapot találtak, amelyeken jól láthatóan a Mi Hazánkra is adott voksok voltak, Délvidéken pedig a Fidesszel szoros kapcsolatokat ápoló VMSZ aktivistái kézbesítették, átvételi elismervény nélkül” (…) a szavazólapokat, a Mi Hazánk nem fogadja el a jelenlegi helyzetet a vizsgálatok lezárásáig – olvasható a közleményben.

A pártelnök leszögezte, hogy a szavazatok újraszámlálását és ellenőrzését kezdeményezik, jogorvoslattal élnek!

Forrás: NVI/MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP