Connect with us

Sport

Vas Kata Blanka az Év sportolója lehet

A díjátadót január 6-án, csütörtökön a Nemzeti Színházban, egyéves szünet után újra nézők előtt rendezik meg.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads

A férfiaknál a birkózó Lőrincz Tamás, az úszó Milák Kristóf, valamint a kardvívó Szilágyi Áron, a nőknél a kajakos Csipes Tamara és Kozák Danuta, továbbá a kerékpáros Vas Kata Blanka került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 64. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán.  

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és Csisztu Zsuzsa, a szervezet alelnöke a keddi sajtótájékoztatón jelentette be a kategóriák első három jelöltjét. Előbbi jelezte, hogy 366 szavazat alapján alakult ki a sorrend.

A díjátadót január 6-án, csütörtökön a Nemzeti Színházban, egyéves szünet után újra nézők előtt rendezik meg. A másfél órás gálaműsort 19.45-től élőben közvetíti az M4 Sport.

A keddi sajtótájékoztató elején Szabó Tünde sportért felelős államtitkár videoüzenetében kiemelte: ez az év abból a szempontból különleges, hogy a magyar sportolók 25 éve nem szerepeltek ilyen jól olimpián, mint Tokióban.

“A felkészülés bizonytalansága ellenére remekül helyt álltak, és méltó eredményeket értek el ahhoz, hogy megünnepeljük őket” – jelentette ki az államtitkár. Megjegyezte, fontos, hogy legyenek olyan példaképek, akik utat tudnak mutatni a felnövekvő generációnak, és szerinte a jelöltek között csupa ilyen sportoló van.

Szöllősi György emlékeztetett, hogy a tavalyi gálát a járvány miatt csak virtuálisan tarthatták meg, ezért nagyszerű dolog, hogy idén ismét nézők – 630 fő – előtt rendezhetik meg, és utalt arra, hogy ez már a hetedik alkalom lesz, amikor együtt bonyolíthatják le az eseményt az M4 Sporttal.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke elmondta, hogy a díjazottak ezúttal is a jól megszokott, 21 karátos aranydíszítésű díjat vehetik át. Beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) ismét kiírta pályázatait, és örömmel számolt be róla, hogy a világ legjobb férfi sportolója címre jelöltek között van Szilágyi Áron is, akire kedd (ma) éjfélig még lehet szavazni.

Hozzáfűzte, az év legjobb sajtókiszolgálás díjára esélyes a magyar cselgáncs-világbajnokság sajtós csapata is. 

Végül emlékeztetett arra, hogy május 6. és 8. között Magyarországon tartják a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny első három szakaszát, és ehhez kapcsolódva a gála díszvendégeként Budapestre érkezik Stephen Roche, aki 1987-ben megnyerte a Girót, a Tour de France-t, valamint az országúti világbajnokságot is.

Szöllősi és Csisztu ismertette, hogy az év csapata címre a hagyományos csapatsportágakban a férfi labdarúgó-válogatott, valamint a férfi és női vízilabda-válogatott, az egyéni sportágakban pedig a férfi kardcsapat, a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó és a női kajak négyes esélyes. 

Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (b), Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) alelnöke (b2), Szöllősi György, a MSÚSZ elnöke (b3) és Szabó László, a gála kreatív producere, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az év edzője Csipes Ferenc, Decsi András és Selmeci Attila közül kerül majd ki

Szabó László, a gála kreatív producere – egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakk Szövetség elnöke – elmondta, a gálán visszatérnek a világ egyik legkülönlegesebb színpadára, ahol 115 szereplő részvételével négy produkció lesz látható. A többi között 21 táncossal egy különleges elődadást is bemutatnak, a színpad tíz másodpercenként alakul majd át sportpályákká, és közben megidézik 2021 legnagyobb sportpillanatait, a házigazda pedig két év után ismét Tihany Viktor lesz. 

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója arról beszélt, hogy az esemény tulajdonképpen a magyar sport Oscarja, és büszkén mondta, hogy az ország idén is komoly sportsikereket ért el, amelyeket a csatorna mind élőben tudott közvetíteni.

Kedden azt is bejelentették, hogy az év sportpillanata díjra a szurkolók több mint 10 ezer szavazata alapján Fiola Attilának a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a franciák ellen lőtt gólja, Szilágyi Áronnak a tokiói olimpia kard egyéni döntőjében bevitt döntő tusa, valamint az a momentum maradt versenyben, amikor Valter Attila az idei a Giro d’Italián összetettben átvette a vezetést. A díj odaítéléséről szakmai zsűri fog dönteni.

A sajtótájékoztatón részt vett az olimpiai bajnok vízilabdakapus, Szécsi Zoltán, aki korábban ötször volt tagja az év csapatának, ezúttal pedig elmondták, hogy díjátadó lesz. Ő a sportolók és sportvezetők nevében köszönetet mondott a kormánynak, hogy a sportot kiemelt nemzetstratégiai ágnak tekinti, és jelentős mértékben támogatja.

Ismét kiosztják az év szabadidősport-rendezvénye elismerést, amelyre a Balaton-átevezés, a debreceni Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa, az Újpesti Futó és Kerékpáros Fesztivál, valamint az Ultrabalaton futóverseny nyújtott be pályázatot. 

Az év e-sportolója díjra a HUNESZ javaslata alapján Birgány Adrián Raisy és Blazsán Patrik az esélyes.

Az év sportolója jelöltek a férfiaknál:
A birkózó Lőrincz Tamás
Az úszó Milák Kristóf
A kardvívó Szilágyi Áron

Az év sportolója jelöltek a nőknél:
A kajakos Csipes Tamara
A szintén kajakos Kozák Danuta
A kerékpáros Vas Kata Blanka

Az év csapata jelöltjei:
Férfi labdarúgó-válogatott
Férfi vízilabda-válogatott
Női vízilabda-válogatott

Az év edzője: 
Csipes Ferenc
Decsi András
Selmeci Attila

Az év sportpillanata:
Fiola Attila, a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a franciák ellen szerzett gólja
Szilágyi Áronnak a tokiói olimpia kard egyéni döntőjében bevitt döntő tusa
Valter Attila az idei a Giro d’Italián összetettben élen állt

Az év fogyatékos sportolója a férfiaknál:
Kiss Péter Pál kajakozó
Osváth Richárd vívó
Pálos Péter asztaliteniszező

Az év fogyatékos sportolója a nőknél:
Ekler Luca távolugró
Konkoly Zsófia
Papp Bianka úszó

Az év fogyatékos csapata:
A női kerekesszékes vívóválogatott
A női paraúszó-váltó
A parabocsa vegyespáros

Forrás: MSÚSZ/MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, FP3

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:00 DU.

 • Franciaország – Görögország, női vízilabda-világbajnokság, a 7. helyért

  szombat, 2 július  13:00 DU. - 14:30 DU.

 • Olaszország – Hollandia, női vízilabdavilágbajnokság, bronzmérkőzés

  szombat, 2 július  14:30 DU. - 16:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj, QP

  szombat, 2 július  16:00 DU. - 17:00 DU.

 • Ausztrália – Spanyolország, női vízilabda-világbajnokság, az 5. helyért

  szombat, 2 július  17:00 DU. - 18:30 DU.

 • Magyarország – Egyesült Államok, női vízilabda-világbajnokság, döntő

  szombat, 2 július  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • F1, Lenovo Brit Nagydíj

  vasárnap, 3 július  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Franciaország – Magyarország, férfi kosárlabda vb-selejtező

  hétfő, 4 július  20:00 DU. - 22:00 DU.
  Vendéspace

TOP