Connect with us

Kilátó

Velünk élő antiszemitizmus – fociultrák a repülőn

Úgy látszik a rasszizmus soha nem érvéget.

Published

on

Hirdetések

Tömegek háborodtak fel azon a felvételen, melyen futballszurkolók – helyesebben huligánok – antiszemita dalt üvöltöznek egy Belgiumba tartó repülőjáraton, miután a folyosón elsétált mellettük egy haszid zsidó férfi.

Amikor a tahó elszabadul

Az elkövetők a West Ham labdarugó csapat támogatói, akik egy olyan szövegű nótát választottak, mely csapatuk legnagyobb riválisára a Tottenhamre utal, ami egy város is egyébként, illetve egy nagyobb zsidó közösség otthona. Az interneten keringő videó után többen követelték az antiszemita drukkerek letartóztatását, továbbá felszólították az angol futballszövetség a Premier League vezetőségét, hogy hozza meg a kellő retorziókat. Írt meg a zsido.com

Ez egy rasszista abúzus

Az ügy kapcsán Ian Austin a Lordok Házának tagja, Twitter-fiókjában mély felháborodásának adott hangot és megtorlásra szólította fel az illetékeseket: „Undorító. Ez nem egy »anti-Tottenham dal«, hanem egy antiszemita szerzemény. Szegény fickó. Ez egy rasszista abúzus. Miért nem szállították le őket a járatról? A WestHam azonosítani fogja a rajongóit és ki fogja tiltani őket? A metpolice le fogja tartóztatni ezeket az embereket és vádat fog emelni ellenük? Írni fogok karren_brady-nek [a West Ham alelnökének – szerk.].”

Michael Dickson ismert zsidó író is reagált az eseményekre, hasonlóan fejezve ki magát mint Austin képviselő:

Hirdetések

„Undorító zsidóellenes ének. A klubnak és minden jóindulatú embernek el kell ezt ítélnie. Verjék ki végre a rasszizmust a futballból és tiltsák ki ezeket a »szurkolókat«.”

A klub közleménye:

A sajnálatos eset kapcsán a West Ham United hivatalos közleményt adott ki, melyben a következőket írták:

„A West Ham United megdöbbent a közösségi médiában keringő videó tartalmától és elítéli az ott láthatók viselkedését. A Klub felvette a kapcsolatot a légitársasággal és az illetékes hatóságokkal az elkövetők azonosítása érdekében.”

Ez a viselkedés nem új keletű a stadionokban sem

Magyarországon 2014-ben indult a Polgári Platform Szurkoljunk a Rasszizmus ellen projektje, ennek alakuló ülésén mondta Hajdu B. István:

“Egy olasz meccsen az egyik játékos az ellenfél csapatának tagját egy nápolyi szlenggel illette. A játékvezető ezt meghallotta, s azonnal leküldte a pályáról. A klubja pedig ezért a vétségéért az idény végéig eltiltotta a játéktól. De példaként említhetném Dortmundot is, ahol egy náci karlendítés miatt évekre kitiltottak egy szurkolót a pályáról – mesélte, hozzátéve, a jó példákat azért nem könnyű sorolni, mert azok nem tűnnek fel. A sportriporter megemlítette, hogy egész Európában küzdenek a rasszizmus ellen.”

Mondanunk sem kell talán, hogy a kezdeményezés gyorsan elhalt.

(Respublika friss!)

Continue Reading
2 hozzászólás

2 Comments

  1. Pingback: 83 éve volt, de mi is az a Kristályéjszaka? - Respublika

  2. Pingback: Letartóztatták a repülőgépen antiszemita botrányt kavaró két West-Ham ultrát - Respublika

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetések
Hirdetések

Facebook

Hirdetések

TOP

Advertisements