Connect with us

Jut eszembe

“Véres októbert” emlegetve uszítanak nemzeti ünnepünkre készülve – Célkeresztben 2006

Mire készül a Fidesz az 1956-os forradalom ünnepén?

Published

on

2006
Advanced Ads
Advanced Ads
64 / 100

A közrádió – máig megmagyarázatlan módon – 2006. szeptember 17-én közreadta Gyurcsány őszödi beszédének tendenciózusan kiválasztott nyolc mondatát. Azóta kiderült, hogy a nyolc mondatot az a Fidesz juttatta el a rádióhoz, amely régóta a teljes beszéd birtokában volt.

Hogy is volt?

Az önkormányzati választások elé időzített akció hamarosan Fidesz által irányított, vagy legalábbis általa bujtogatott, a demokratikus köztársaság ellen irányuló puccskísérletté fajult. Mindez jól követhető volt, hála az eseményekben elképesztő szerepet játszó Hír Tv-nek. Az, hogy a közmédia miért nem számolt be tisztességesen a dolgokról, szintén homályban maradt. 

Az elhúzódó puccskísérletet nem követte alapos feltáró vizsgálat – sem a Fidesz, sem a Hír Tv szerepét illetően. Aligha véletlenül: a kialakult hangulatban vállalhatatlan következményekkel járhatott volna a törvényes vizsgálat, amelynek vége alighanem a Fidesz feloszlatása lehetett volna… Viszont az akkor elmaradt számonkérés következményeivel máig együtt kell élnünk.

Hibás döntések sora indította el a dominóelvet

A törvényes hatalom számos hibát követett el: érthetetlenül választási gyűléssé nyilvánította a hatályos törvényeket semmibe vevő Kossuth téri gyülekezést, ahol megjelent az a lelátói és egyéb szélsőjobboldali, újnyilas horda, amely rátámadt a televízió székházára. A támadók vezére, Toroczkai László sem kapta meg méltó, arányos büntetését.

Gyenge rendőri erők védték a székházat, és elképesztő módon egész éjszaka nem érkezett segítségül komoly, bevethető alakulat. A későbbi eseményekben is habozó rendőrséget láthattunk, amely tán harmincszor is fölszólította a gyújtogató, dobálózó, zsidózó hordákat, mielőtt oszlatásba fogott volna. Az október 23-án elkövetett karhatalmi bűncselekményekben bizonyára szerepet játszott a rendőrökben felhalmozódott düh, bosszúvágy is. Megjegyzem, voltak politikai erők, főleg az SZDSZ-ben, amelyek azonnali törvényes vizsgálatot követeltek a bűncselekményeket elkövető rendőrök ellen, miközben hangsúlyozták a Fidesz és a Hír Tv által szabadságharcnak ábrázolt puccskísérlet törvénytelenségét.

A Rászervezés tudatos felelőtlensége

Orbán Viktor, nem törődve az aggályokkal, 23-ára nagygyűlést hirdetett az Astoriához. Ott uszító, lázító beszédet tartott, melynek végeztével gyorsan biztonságos autójába szállt, és sürgősen eltűnt a helyszínről.

Ami később történt, abban egyrészt a düh és bizonyos fölkészületlenség, másrészt szervezett provokációk, valamint a közelben maradt “békés tömeg” engedetlensége – pedig akkor is volt vagy harminc fölszólítás -, a randalírozó horda fedezése, bújtatása is szerepet játszott. Voltak fölháborító rendőri bűncselekmények, amelyeket a demokratikus köztársaság védelmezői követtek el hogy jelezzem a dolog ellentmondásosságát.

Mindenesetre annyi elmondható, hogy a demokratikus Európában hasonló puccskísérlet részvevői sehol sem úszták volna meg olcsóbban… Ez nem menti a karhatalom bűnelkövetőit, ugyanakkor tény.

A Fidesz mindvégig szégyenletes szerepet játszott a történtekben.

Azóta pedig hőskölteményt énekelt a jobbára szélsőjobboldali, hordák cselekményeiből, mintha modern Iliász szereplői lettek volna. Szívós propagandával jelentősen a maga javára fordította a közvéleményt, vagy annak markáns részét.

Most pedig – ismetelten a maga érdekében fölmagasztalja az akkori eseményekben meghatározó szerepet játszó lelátói, hordákat, amelyekkel máig őrzi szövetségét: jól jöhet az még neki…

Mindebben nincs semmi csodálni való:

az időlegesen elbukott puccskísérletet követte a hatalom birtokában végrehajtott államcsíny. Most annak “vívmányait” érzi veszélyben, azokat védelmezi – ha kell, “testvéri” lengyel segítséggel földig alázva 56 hőseit, meggyalázva nemzeti ünnepünket.

Erre készülnek!

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Németország – Magyarország, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Olszország – Anglia, Nemzetek Ligája

  péntek, 23 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • La Strada SE – Őrmező SE, BLSZ, U19

  szombat, 24 szeptember  14:30 DU. - 16:30 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – Brest Bretagne Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Győri Audi ETO KC – Metz Handball, női kézilabda BL

  szombat, 24 szeptember  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Csehország – Portugália

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Spanyolország – Svájc

  szombat, 24 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ausztria – Horvátország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Dánia – Franciaország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Hollandia – Belgium

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Wales – Lengyelország

  vasárnap, 25 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

TOP