Connect with us

Lépten-nyomon

Zöld és önálló egészségügyi minisztérium

Az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyának eltörlését és a várólisták csökkentését ígérik az ellenzék pártok.

Published

on

Lukács László György (Jobbik), Komáromi Zoltán (Demokratikus Koalíció) és Havasi Gábor (Momentum)
Advanced Ads
Advanced Ads

Miközben a kormány év végi és jövő év eleji osztogatásba kezdett, addig az ellenzék is elkezdett ígérgetni 2022-re. Hogy is volt a régi a mondás? “Olyan szegények még sosem voltunk, hogy ígérgetni ne tudnánk!”

Egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozását, az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyának eltörlését és a várólisták csökkentését ígérik az ellenzék pártok.

Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakértője egy szerdai, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a koronavírus-járvány világosan megmutatta, mit tett a kormány az egészségüggyel az elmúlt 11 évben. Kedden a járványban 115 beteget “vesztettünk el, év végére sajnos el fogjuk érni a 40 ezret” – fogalmazott a politikus.

Kedden “botrányosan” kevés, 15 ezer 500 tesztet végeztek el, ezeknek a húsz százaléka pozitív volt, ami nemzetközileg is nagyon gyenge teljesítmény – jelentette ki.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője azt állította, hogy a járvány harmadik hullámában Magyarország egy “nem sikeresen védekező ország képét mutatta”, az élen állt az egymillió főre vetített halálozások alapján. Ez egyrészt azért történt, mert a védekezéshez fontos intézményeket nem sikerült felkészíteni a harmadik hullámra, a helyzetet pedig rontotta, hogy az év elején lépett életbe az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonya – mondta.

A szolgálati jogviszony visszavonását ígérik

Az egységes ellenzéknek az lesz a dolga, hogy ha 2022 áprilisában bekövetkezik a kormányváltás, akkor visszavonja a szolgálati jogviszonyt – közölte. Hozzátette, eközben megőrzik a béremelést, sőt növelik a béreket, elsősorban a szakdolgozókét.

Lukács László György arra is kitért, hogy létrehoznak egy önálló egészségügyi minisztériumot, aminek az egészségügy teljes szervezetrendszerének irányítása lesz a feladata.

Havasi Gábor, a Momentum egészségügyi szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság egyre többet költ a magánegészségügyre, miközben az uniós tagállamok között Magyarország áll a legrosszabbul a daganatos betegségek miatti halálozásban. Célnak nevezte, hogy ha kormányra kerülnek, akkor minden magyarnak biztosítsák az egészséghez való jogát.

Újabb célként fogalmazta meg, hogy a hatékonyság növelésével, jobb szervezettséggel akár már rövidtávon csökkentsék a várólistákat, a megelőzéssel, korai felismeréssel pedig növeljék a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.

A tervezett intézkedéseket sorolva azt mondta, hogy a vizsgálatok és a beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez kell igazítani, a várólisták ledolgozásáig pedig átmenetileg el kell törölni a teljesítménykorlátozó intézkedéseket.

Az egészségügyi bérekben is meg kell jelenjen a teljesítmény ösztönzése, valamint egy egyszeri jelentős, majd éves, az átlagot meghaladó szakdolgozói béremelésre van szükség – szögezte le. Végül bejelentette, hogy a szűrővizsgálatokon való részvételre államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának.

Zöld minisztériumot és a környezetpusztítás megállítását ígéri az LMP

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke

Az LMP azt ígéri, hogy ha jövőre bekövetkezik a kormányváltás, akkor létrehoznak egy úgynevezett zöld minisztériumot és megállítják a környezetpusztítást.

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke a 2021-es évet értékelő szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, nagyon hosszú azoknak a dolgoknak a listája, amivel a kormány nemcsak a fiatalok jövőjét, az élhető környezetet, de már a mostani nemzedék életét, megélhetését is veszélyezteti. A klímaváltozás, a természetes környezet tönkretétele, a természeti erőforrások felélése nem csupán az életminőséget rombolja, de komoly gazdasági károkat okoz és elősegíti a szegénység növekedését – jelentette ki Schmuck Erzsébet.

A képviselő azt állította, hogy a kabinet “makacsul kitart a környezetromboló, a természetet felélő, a klímaváltozást gyorsító politikája mellett”. A nyomást már Orbán Viktor miniszterelnök is érzi, ezért próbálja a folyamatos károkozást zöld látszatintézkedések sorával elfedni – fogalmazott a politikus.

Magyarország 2021-ben is folyamatosan vétózta az EU szigorú klímacéljait, a kormány sem a kibocsátáscsökkentés, sem a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, sem a zöldfelületek védelme érdekében nem tette meg a szükséges lépéseket – bírált Schmuck Erzsébet.

A miniszterelnök az unióban a szennyezők fizessenek elvet harsogja, itthon viszont nagyvállatokkal köt stratégiai megállapodást – emelte ki a politikus.

A kabinet az autógyárak után egy másik, rendkívül szennyező iparágat támogat, az akkumulátorgyártást – tette hozzá a társelnök. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy a kormányfő megrögzötten ragaszkodik a “drága és veszélyes” atomenergiához.

Ha a baloldal hatalomra kerülne, elvennék a 13. havi nyugdíjat

Halász János (Fidesz)

Márki-Zay Péter nyilatkozataiból egyértelművé vált, hogy ha a baloldal hatalomra kerülne, elvennék a 13. havi nyugdíjat – mondta a Fidesz-frakció szóvivője szerdán, az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

Halász János szerint az ellenzéki előválasztáson nyertes miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter “bevallotta, hogy teljesen helyénvalónak tartja azokat a megszorító intézkedéseket, köztük a 13. havi nyugdíj elvételét, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett”.

“Majd kijelentette, hogy szerinte az a baj, hogy rendkívül nehéz megszüntetni a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést. De ennél tovább is ment, egyenesen böszmeségnek nevezte, hogy a Fidesz-KDNP visszaadja az időseknek a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat” – tette hozzá. 

A politikus szerint Márki-Zay Péter kijelentéseiből “tisztán látjuk, hogy a baloldal nemcsak beengedné a migránsokat, megszüntetné a minimálbért és a rezsicsökkentést, hanem a 13. havi nyugdíjat is elvonná az idősektől”.

“Nem hagyhatjuk, hogy visszatérjen a múlt, hiszen Magyarországnak előre kell mennie és nem hátra” – fogalmazott videónyilatkozatában Halász János.

Forrás: MTI

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Sopron Basket-Salamanca, női kosárlabda Euroliga

  csütörtök, 8 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Spar Girona – DVTK Hun-Therm, női kosárlabda Euroliga

  csütörtök, 8 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • Telekom Veszprém – Orlen Wisla Plock

  csütörtök, 8 december  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • Horvátország – Brazília

  péntek, 9 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Corona Brașov – SC Csíkszereda

  péntek, 9 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:00 DU. - 19:30 DU.

 • DVTK Jegesmedvék – DEAC

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

 • Genesys-OSC-Újbuda - Endo Plus Service-Honvéd, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  18:30 DU. - 20:00 DU.

 • Budapest JAHC – UTE

  péntek, 9 december  18:40 DU. - 20:40 DU.

 • A-Híd-VasasPlaket - FTC-Telekom, férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntő

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 21:30 DU.

 • Hollandia – Argentína

  péntek, 9 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • FTC-Rail Cargo Hungaria – CSM București, női kézilabda BL

  szombat, 10 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Marokkó – Portugália

  szombat, 10 december  16:00 DU. - 18:00 DU.

 • Férfi vízilabda Magyar Kupa, döntő

  szombat, 10 december  18:45 DU. - 20:15 DU.

 • Anglia – Franciaország

  szombat, 10 december  20:00 DU. - 22:00 DU.

 • Békéscsaba 1921 Előre – PÉcsi MFC, NB II

  vasárnap, 11 december  13:00 DU. - 15:00 DU.

 • Szentlőrinc – Gyirmót FC Győr, NB II

  vasárnap, 11 december  13:00 DU. - 15:00 DU.

 • CS Rapid București – Győri Audi ETO KC, női kézilabda BL

  vasárnap, 11 december  14:00 DU. - 16:00 DU.

 • Diósgyőri VTK – BFC Siófok, NB II

  vasárnap, 11 december  15:45 DU. - 17:45 DU.

 • SC Csíkszereda – Gyergyói HK

  vasárnap, 11 december  17:30 DU. - 19:30 DU.

 • Budapest JAHC – DVTK Jegesmedvék

  vasárnap, 11 december  17:40 DU. - 19:40 DU.

 • Szeged-Csanád Grosics Akadémia – MTK Budapest, NB II

  vasárnap, 11 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • UTE – FTC-Telekom

  vasárnap, 11 december  18:00 DU. - 20:00 DU.

 • DEAC – Dunaújvárosi Acélbikák

  vasárnap, 11 december  18:30 DU. - 20:30 DU.

TOP