Connect with us

Kerítésen túl

Zsigmond Barna Pál betelefonált a Marosvásáhelyi Rádióba

Parászka Boróka nem is foglalkozott volna különösebben a történettel, ha Zsigmond Barna Pál ügyetlen nyilatkozatát manipulatívan megvágva közzé nem teszi a facebook oldalán, és el nem kezd uszítani a közösségi médiában.

Published

on

Advanced Ads
Advanced Ads
70 / 100

Zsigmond Barna Pál, egykori csíkszeredai főkonzul, a Fidesz országgyűlési képviselője, a nemzeti összetartozás bizottságának a tagja (!) interjút adott a román közrádió székelyföldi csatornájának, a Marosvásárhelyi Rádiónak.

Parászka Boróka: “Kollégám, arról kérdezte, többek között, hogy mit lehetne tenni a meglévő konfliktusok enyhítéséért, a valódi nemzeti összetartozásért, az árkok betemetéséért. És ekkor Zsigmond Barna Pál, elvileg képzett, felkészült politikus azt gondolta a legnagyobb, nemzetmegosztó problémának, a székelyföldi hallgatókkal megbeszélendő ügynek hogy én, “rendszeresen, folyamatosan szidom” Orbán Viktort és a Fideszt.”

Meghökkentő, ügyetlen nyilatkozat volt

“Amíg mentem tegnap hazafelé Marosvásárhelyen, meg-megállítottak és elképedve kérdezgettek az emberek: egy magyarországi, kormánypárti politikus tényleg azt gondolja, hogy beleszólhat abba, ki és hogyan vezet műsort a (romániai) közmédiában? Van ilyen, hogy a politikus ilyen nyíltan eleresztheti az éterbe a szerepzavarát, és teret enged a túlkapásainak”

Parászka Boróka nem is foglalkozott volna különösebben a történettel, ha Zsigmond Barna Pál ügyetlen nyilatkozatát manipulatívan megvágva közzé nem teszi a facebook oldalán, és el nem kezd uszítani a közösségi médiában.

Látszólag a személyem ellen, valójában a szabad sajtó ellen

Parászka Boróka: “Le kell tehát írnom: a Marosvásárhelyi Rádió közrádió, a sajtószabadság, a teljes és méltányos tájékoztatás elvei és jogszabályai szerint működik, egy ma Magyarországon már ismeretlen demokratikus rendszer szerint. A mi csatornánkon nem “szidjuk Orbán Viktort” és a magyar kormányt. Hanem a negyedik hatalmi ágként kritikusak vagyunk. Kérdezünk, tényeket ellenőrzünk, tájékoztatunk. A Fidesz és a “jobboldal” álláspontja is hallható lenne – ha hajlandó lenne a Fidesz és a “jobboldal” elmondani azt. De ugyanazt tapasztaljuk mi, romániai közmédiások, amit a magyarországi, nem propagandamédia egésze. Hogy a Fidesz politikusai, élükön Orbán Viktorral rettegnek és hallgatnak. Nem válaszolnak közérdekű adatigényléseinkre, kérdéseinkre, interjú kéréseinkre. Bujkálnak és félnek a mikrofon elől.”

Szerettem volna választ kapni például arra:

 • Miért mostak magyar adóforintokat, milliárdokat Erdélyben „erdélyi magyar sajtótámogatás” címén – miközben a pénzt visszacsatornázták Magyarországra, itt pedig szerkesztőségeket zárattak be, újságírókat lehetetlenítettek el, és intézményesítették az RMDSZ-el karöltve a cenzúrát?
 • Miért késett sokszor az oly nagy garral megígért oktatási-nevelési támogatás, amelyre rászoruló erdélyi magyar szülők vártak hosszú időn át?
 • Miért vált a támogatási rendszer adathalász, politikai bázisépítő, kézből etető rendszerré?
 • Miért vonták meg politikai alapon azoktól a romániai magyar kulturális intézményektől a támogatásokat, sodorták a megszűnés felé ezeket, amelyek nem kötelezték el magukat és nem szolgálták ki a Fidesz helyi kampányát?
 • Hogyan és miért jutott az elvileg erdélyi magyar gazdaságfejlesztési pénzekből bukott, korrupt román politikusoknak?

De azon csodálkozom, hogy a marosvásárhelyi születési Zsigmond Barna Pál nem tudja:

ez itt, Erdély. Itt az elhallgattatás, megfélemlítés nem működik.

Tanultunk erről eleget a Ceausescu rendszerben, vesztettünk rajta eleget ahhoz, hogy ne engedjünk se a ’48-ból, se az ’56-ból, se a ’89-ből.És azon is csodálkozom, hogy most, amikor Orbán Viktor legfőbb szövetségese, Vlagyimir Putyin módszeresen, naponta ölet meg újságírókat az ukrán-orosz fronton, akkor a magyar országgyűlés képviselője megengedi magának, hogy újságíró ellen indítson gyűlöletkampányt, és a sajtószabadság ellen ágáljon.

Marosvásárhelyi Rádió

“Tisztelt képviselő úr! Kár, hogy nem tette fel a teljes műsort, ha már rögzítette azt. Ha a Facebookon személyesen támad egy újságírót, nyugodtan nevén nevezheti a rádióban is. A kolléga reakcióját pedig nem volt szép kivágni, de sebaj, a honlapunkon majd megtalálja a teljes műsort. Egyébként ebben a rádióban sokkal több kormánypárti politikus szerepel, mint ellenzéki. Tudom, hogy soha nem elég. Továbbá gratulálok ahhoz a retorikai bravúrhoz, amelyben egy mondatban szerepel a baloldallal való leszámolás és párbeszédre törekvés. Miközben újságírókat aláz, kérem vessen egy röpke pillantást a magyarországi közmédiában érvényesülő pluralizmusra.”

Tisztelettel: Szász Attila


Tisztelt Szász Attila!

“Köszönöm a javaslatot, a teljes műsort felteszem. Kérem maradjunk a tényeknél. Nem aláztam senkit, nem szoktam és nincs kivágva a kolléga közbeszólása, kérem hallgassa meg. A közszolgálati Marosvásárhelyi Rádióban Parászka Bóroka évek óta elfogult, Fidesz-ellenes műsort vezet. Híradásaikban is, meghatározó többségben a magyarországi baloldali hírforrásokat idézik. Ha kiegyensúlyozottságra törekszik kérem lépjen. A rádió hallgatói értékelni fogják. Azt pedig, hogy a rádió vezetőjeként, a rádió facebook oldalának nevében politikai véleményt hangoztat nem tartom helyesnek.”

Tisztelettel: Zsigmond Barna Pál

Forrás: facebook.com/paraszka / Marosvásárhelyi Rádió

Click to comment

Facebook

Advanced Ads

Sportnaptár

 • Anglia – Németország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Magyarország – Olaszország, Nemzetek Ligája

  hétfő, 26 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Portugália – Spanyolország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Svájc – Csehország

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Ukrajna – Skócia

  kedd, 27 szeptember  20:45 DU. - 22:45 DU.

 • Telekom Veszprém – Dinamo București, férfi kézilabda BL

  szerda, 28 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

 • THW Kiel – Pick Szeged, férfi kézilabda BL

  csütörtök, 29 szeptember  18:45 DU. - 20:45 DU.

TOP